Jeffrey van den Ham werkte jarenlang in de wegenbouw als uitvoerder. 4 jaar lang werkte hij voor Struktron bij de tunnel in Maastricht en stuurde hij ploegen van 30 tot 40 mensen aan. Inmiddels werkt hij sinds december 2021 bij Ruitech op de installatie afdeling. Een enorme switch, die gepaard ging met een flinke persoonlijke ontwikkeling.

“Ik werd geleefd”, vertelt Jeffrey. “Het was wel leuk, maar ik werd altijd gebeld en moest altijd direct van alles regelen. Wat ik toen nog niet wist, weet ik nu wel. Ik heb ADD, waardoor ik toch ongeorganiseerd kan zijn of het moeilijk vind om taken af te maken. In combinatie met deze baan liep dat helemaal niet en was ik ongelukkig.”

Hij besloot te stoppen als uitvoerder, waarna zijn weg hem langs verschillende banen leidde. Eventjes was hij zelfs nog ZZP-er en installeerde hij alarm installaties en camera’s bij mensen thuis, maar dat ging helemaal niet. “Ik kwam overspannen thuis te zitten en verstopte me voor de schuldeisers. In die periode ben ik ook medicatie gaan nemen voor mijn ADD. Sindsdien is het beter gegaan, maar ik had al gauw door dat een job als ZZP-er het ook niet was voor me.”

Jeffrey ging aan de slag als elektro monteur. Hij realiseerde zich dat hij wel overweg kon met kabels en draadjes. Op de basisschool vroeger reed hij al rond met een skelter waarop hij zelf zijn zwaailichten en speakers had gemaakt. De koude en natte bouwplaats bleek ook geen schot in de roos. Honderden Polen die de boel kwamen afwerken. “Nee, ik kon daar ook niet aarden.”

Bij toeval komt Jeffrey bij Ruitech terecht. “Op Marktplaats zocht ik naar een setje speakers voor op mijn terras. Ruitech had deze erop staan. Ik kwam aanrijden in Zaltbommel en dacht direct: “Wow, dat is een vet bedrijf.” Na binnenkomst leidde Eelse me hartelijk rond door het gebouw en was ik nog meer onder de indruk.”

Het leidt tot een aanstelling als AV-monteur bij Ruitech. “Bij Ruitech kan ik echt iets moois maken, weet je?”, licht Jeffrey toe. “Heel mijn loopbaan moest er iets zo snel mogelijk in en zo goedkoop mogelijk. Dat is hier heel anders. Bovendien rijden we hartstikke mooie bussen, hebben we dikke winterjassen en werken we op mooie plekken tijdens kantoortijden. Je kunt het eigenlijk gewoon niet luxer krijgen!”

De job bij Ruitech heeft ook persoonlijk veel rust gebracht bij Jeffrey. “Voorheen was ik vaak boos. Ik schopte overal tegenaan. Als er bijvoorbeeld geen tekeningen bij een werkvoorbereiding zaten ofzo. Dan kon ik echt gek worden. Nu kijk ik veel meer wat ik zelf kan doen om het te fiksen. En ben ik veel minder gefrustreerd. Ook ben ik rustiger geworden. Ik ben gestopt met roken en ik drink amper nog. Ook verdien ik meer dan bij mijn werk als elektro installateur. Het is toch 200 euro per maand meer. Dat tikt wel aan hoor…!”

“Tegenwoordig douche ik voordat ik naar het werk ga in plaats van erna. In de winter is het warm. In de zomer is het koel. Wat ik tegen mensen zou willen zeggen die dit vak overwegen? Of ze zin hebben om hun hele leven in hun vuile kloffie om 6 uur ’s ochtends in een vieze bus richting een bouwkeet te gaan? Ik voelde me daar ook echt niet goed voor hoor. Maar toen wist ik niet dat er ook andere opties waren. Voor mij heeft dit geweldig uitgepakt!”